Albueproblemer hos hunde

Af Fagdyrlæge John Dee

Albueleddet er et specielt led, idet tre lange knogler (spoleben, albueben og overarmsknogle) mødes for at danne en enhed, som skal kunne modstå stød og samtidig tillade de mere komplicerede indad- og udaddrejende bevægelser, der er nødvendige for at dyret med forbenene kan håndtere sit bytte. Det er derfor ikke så overraskende, at mange vækstproblemer dukker op i albuen, især hos de store, hurtigvoksende hunderacer som berner sennenhund, rottweiler, retriever, schæferhund og newfoundland.

Om det er fordi dyrlæger er blevet mere opmærksomme på og dermed dygtigere til at diagnosticere problemer i albueleddet, eller fordi der som følge af indavl er opstået flere tilfælde, er det en kendsgerning, at halthed og leddegigt forårsaget af en arveligt betinget, forkert vækst i albueleddet er et mere og mere hyppigt optrædende problem hos hunde.

Hos nogle racer er problemet blevet så stort, at det har ført til et initiativ fra Dansk Kennel Klubs side til at tilbyde en standardiseret røntgenvurdering af albueleddet, på samme måde som det længe har været tilfældet med undersøgelse for hofteledsdysplasi. Minimumsalderen for røntgenfotografering og bedømmelse er et år. Albueleddene fotograferes fra siden i bøjet position.

 

De arvelige lidelser

Det er hovedsageligt tre forskellige, arvelige lidelser, som giver problemer i albueleddet hos unge hunde:

  1.  Løs processus coronoideus. Processus coronoideus er en lille tak på indersiden af albuebenet, som under væksten i begyndelsen udelukkende består af brusk for så senere hen at blive forkalket. Denne forkalkning finder dog sted senere end i resten af leddet, og brusktakken er derfor temmelig udsat. Hvis hvalpen får foder med et højt kalorieindhold, eller hvis den er et meget hurtigt voksende individ, kan brusken vokse og blive så tyk, at den vokser fra sin ernæringskilde. Derefter dør brusken, brækker af, bliver forkalket og ligger i leddet som en "ledmus", dvs. et forkalket fremmedlegeme. Haltheden kan variere fra mild til svær. Hunden er stiv, når den rejser sig, og haltheden bliver værre med motion. De fleste viser tegn på halthed, når de er mellem fire og syv måneder gamle, mens andre først viser det, når de er tre - fem år gamle eller ældre. Hvis ej behandlet ender det som regel med leddegigt i det angrebne albueled.

  2. Osteochondritis dissecans (OCD). OCD er en forstyrrelse i den vækstproces, hvorved brusk omdannes til knoglevæv. Når denne omdannelse forstyrres i et led, bliver brusken først fortykket, hvorefter den løsner sig fra det underliggende knoglevæv. Der dannes en bruskflig, som senere kan blive til en fritflydende "ledmus". Både "ledmusen" og bruskfligen vil irritere og give smerter i leddet, og hunden vil halte. I nogle tilfælde udvikles slidgigt som følge af irritationen i leddet. Osteochondritis kan ramme alle kroppens led og vækstzoner men ses oftest i skulder- og albueled. I albueleddet er det indersiden af overarmknoglens ledflade, som rammes af OCD.

  3. Løs processus anconeus. Processus anconeus er en stor, trekantet tak på den øverste del af albuebenets ledflade. Den har sin egne vækstplade, dvs. en bruskplade, som bliver forkalket i løbet af vækstprocessen. Denne forkalkning er fuldendt, når hunden er mellem fire og fem måneder gammel. Hos nogle hunde, især schæferhunde, forkalker vækstpladen ikke, og processus anconeus sidder løst i leddet eller bundet til albuebenet ved en løs bindevævsforbindelse.

 

Albueleddet med løs processus anconeus
fra Hill's Atlas of Veterinary Clinical Anatomy

Som følge af denne form for ledmus størrelse forårsager den mere alvorlige gigtforandringer i leddet end de to andre former for albueledsdysplasi.

 

Behandling

Behandling består ved alle tre lidelser af et kirurgisk indgreb og fjernelse af de løse "ledmus". Prognosen varierer fra lidelse til lidelse og fra tilfælde til tilfælde. Diagnosticering af problemet tidligt i forløbet har for alle tre lidelsers vedkommende en væsentlig betydning for at operationen kan blive en succes.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon