Allergisk kløe hos hund

Af Fagdyrlæge John Dee

Spørgsmål: Min hund, en shæferhund, er allergisk over for husstøv, og den er blevet behandlet herfor med binyrebarkhormon. Det er gået godt i lang tid, men nu virker det, som om hunden bliver mere og mere følsom over for binyrebarkhormon. Den drikker utroligt meget og skal hele tiden ud at tisse. Findes der andre midler end binyrebarkhormon, som kan hjælpe på dens allergi?

Svar: Binyrebarkhormon er 100% effektivt mod allergi hos hunde, når det gives i den rette dosis. Den dosis, der er nødvendig for at holde hundens kløe i skak, plejer dog at stige med tiden, og de ovennævnte bivirkninger begynder at dukke op. Det varierer meget fra hund til hund, hvordan den påvirkes af binyrebarkhormonet. Nogle kan klare høje doser uden problemer, mens andre begynder at drikke meget og tisse i huset, selv når der gives meget lave doser.

I de seneste år har forskere ved Cornell Universitet i USA eksperimenteret med at anvende andre produkter end binyrebarkhormon på allergiske hunde. Det er især to typer præparater, der har interesseret dem, nemlig fedtsyrepræparater og antihistaminer.

 

Alternativer til binyrebarkhormon

Fedtsyreprodukterne, der består af en blanding af vigtige fedtsyrer fra fiskeolier og olier fra natskyggeplantefamilien, gav, når anvendt alene, gode resultater hos 20% af de testede hunde. Hos 45% af hundene blev tilstanden forbedret, mens der hos ca. 30% ikke var nogen mærkbar virkning. Når et fedtsyreprodukt blev anvendt sammen med binyrebarkhormon, kunne dosen heraf nedsættes hos 53% af hundene i den sidt nævnte kategori.

De særlige fedtsyrer, som disse produkter er sammensat af, indgår i bestemte kemiske processer i huden, hvorved de kan vende dannelsen af kløefremkaldende biprodukter om til dannelse af kløestillende biprodukter.

Mens antihistaminer i årevis med god virkning er blevet anvendt som middel mod allergier hos mennesker, har man hidtil betragtet dem som virkningsløse hos hunde med allergier. Det viser sig nu, at hvis man prøver sig frem, en uge ad gangen, med forskellige antihistamintyper, er der mange hunde, som faktisk har en udmærket reaktion på behandling med antihistaminer. Problemet er, at det er vidt forskelligt fra hund til hund, hvilke antihistaminer der virker på en bestemt allergi.

Forsøg med at kombinere anvendelsen af antihistaminer og fedtsyreprodukter har yderligere vist sig virkningsfuldt hos mange hunde, hvor produkterne, når givet hver for sig, ingen virkning havde.

 

Binyrebarkhormon

Prednisolon og andre produkter med binyrebarkhormon er stadig den foretrukne behandling hos hunde, som klør sig 30 - 60 dage om året. Det skyldes, at produkterne er billige, de virker, og bivirkningerne er ringe, når de anvendes i korte behandlingsperioder. Som det fremgår, er der nu også håb for de hunde som klør sig hele året rundt, og som ikke kan tåle en behandling med binyrebarkhormon. Man skal dog ruste sig med tålmodighed for at finde frem til netop det produkt eller den kombination af produkter, som kan hjælpe ens egen hund. Men det kan i mange tilfælde betale sig at prøve.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon