Den nye killing

Af Fagdyrlæge John Dee

For at forstå hvordan man vælger en ny killing, skal man have lidt kendskab til de faktorer, som er af betydning for kattens udvikling og endelige adfærd.

Ligesom hos mennesker er kattens adfærd et resultat af en blanding af avls- og miljømæssige faktorer.

Det er blevet bevist, at aggressivitet kan avles videre. Forskere har påvist, at en kats venlighed kan påvirkes genetisk af faderen. Forældrene, især moderen, har en meget stor indflydelse på kattens opdragelse og dermed på de miljømæssige faktorer, som påvirker kattens adfærd. Moderen har den største indflydelse, idet killingen lærer, hvordan den skal bære sig ad ved at observere moderen jage, spise og soignere sig. Hvis morkatten er nervøs og aggressiv, vil killingen også kunne lære sig denne adfærd som normal.

Det er vigtigt, at killingen fra en tidlig alder har haft kontakt med både egne racefæller og med mennesker. En killing, som er blevet forældreløs og alene i en tidlig alder, vil have en tendens til at være bange og aggressiv, når den udsættes for nye situationer. Ét forskningsprojekt viste, at killinger, som i alderen fra 3 til 14 uger var blevet berørt og kælet med af mennesker, hurtigere viste fremmede mennesker tillid og blev ved dem længere end killinger, som ikke var blevet taget sig af på samme måde. Berøring af en killing i en tidlig alder vil øge chancerne for, at den vil have et bedre forhold til mennesker, når den placeres i et nyt hjem efter fravænning i 12 ugers alderen.

 

Hvad skal jeg være på udkig efter?

Hvad skal du være på udkig efter, når du vælger en ny killing? Iagttag stedet hvor killingen er opvokset. Har den været i kontakt med mennesker, både voksne og børn? Er der dagligt blevet leget med den og kælet for den fra en tidlig alder? Hvordan reagerer den, når den tages op? Hvæser den, bider den, rækker den kløerne ud, eller spinder den og er den kontaktsøgende? Kommer katten hen til mennesker eller bliver den væk? Hvordan er moderen og faderen? Har killingen været sammen med forældrene indtil fravænning, eller har den været alene? Er forældredyrene venlige og kælne? Er moderen renlig og vant til at bruge kattebakken? Endelig er det bedst at adoptere en killing, når den er 12 uger gammel, således at den har fået tilstrækkelig lang tids kontakt med moderen, samtidig med, at man selv kan nå at præge den, før den bliver for gammel.

 

Hjemtransport

Det er bedst at transportere killingen hjem i en lukket papkasse eller transportkasse til dyr. Når man kommer hjem, bør killingen placeres på et lille, afgrænset og roligt område med mad og en kattebakke. Det er en god idé at bruge den samme type grus, som killingen har været vant til fra starten af. I de følgende dage udvides det tilgængelige område gradvist.

Før killingen slippes løs i hele huset, bør man undersøge om der er steder, der kan være farlige for killingen. Jeg har været ude for, at det første, en killing gjorde, var at få hovedet klemt fast imellem to vandrør. Med killinger gælder den samme regel som med små børn: det, der kan gå galt, vil gå galt. Man skal være opmærksom på, at killinger er enormt nysgerrige og udforskende, så gør huset killingesikkert, inden den får lov til at prøve et større territorium.

Killingens natur gør, at den skal undersøge det hele. Dette kan gøres til en mere overkommelig opgave for killingen, når man begrænser dens territorium de første dage. Det er også nemmere for ejeren at holde øje med katten og se, hvordan den vænner sig til de nye omgivelser.

 

Leg

Killingestadiet er en periode i kattens liv, hvor leg er en væsentlig del af dens fysiske udvikling. Jagende og springende adfærd er noget af det bedste, en killing ved, og det er bedst, at fremme denne adfærd med legetøj, således at killingen er mindre tilbøjelig til at øve sig på ejerens fødder og ben. Legetøjet skal være let og bevægeligt: papir eller sølvpapir krøllet sammen, valnødder eller en snor er udmærket, så længe man ikke lader katten lege alene. Det ses ikke sjældent, at en kat har slugt noget snor, som så pludseligt er blevet til et dødsensfarligt fremmedlegeme i kattens tarm. Undgå leg med hænderne, fingrene, fødderne og tøjet. Det fremmer angrebslege på mennesker selv, som kan blive til et stort problem senere hen.

Det kan være nødvendigt, at afstraffe killingen for at beskytte genstande og mennesker. Hård, fysisk afstraffelse er dog fuldstændig unødvendig. Larmende lyd som f.eks. klappende hænder, en dåse med en sten eller tre i, som rystes, eller en hvislelyd kan man komme langt med, hvis det gøres i samme øjeblik, som katten udviser den uønskede adfærd. Om nødvendigt kan et sprøjt fra en vandpistol forstærke larmens virkning.

 

Killingens territorium

Katte vænner sig til store variationer i deres territoriums størrelse, men det er vigtigt, at territoriet er stimulerende og afvekslende. Dette lader sig nemmest gøre ved at sikre forskelle i højder og i type legetøj. Tomme papkasser, papirposer og kattetræer af forskelligt materiale til indendørsopstilling er altsamment udmærket.

En rigtigt start kan hjælpe med til at forebygge en alt for tidlig afsked med en adfærdsvanskelig kat. Derudover er det bevist, at leg med katte og andre dyr er godt både for vores psykiske og fysiske helbred.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon