Fedtsyreprodukter til hunde med kløe

Af Fagdyrlæge John Dee

Allergi

Sygdomme i huden hos hunde, som skyldes allergiske tilstande, er blandt de hyppigst sete problemer, dyrlæger, som beskæftiger sig med mindre husdyr, kommer ud for. Behandlingen har traditionelt været en kløestillende behandling med en eller anden form for binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon er billigt og virker 100% hver gang. Problemet er, at der er nogle hunde, som ikke kan tåle behandlingen, dvs at bivirkningerne (øget tørst, sult, nedsat immunforsvar) er mere udtalte hos nogle hunde end hos andre.

Fedtsyrer

I de seneste år har forsker fundet ud af, at indtagelse af bestemte fedtsyrer kan formindske eller helt fjerne kløe både hos nogle mennesker og hos nogle hunde og katte. De pågældende fedtsyrer findes især i fiskeolier og i olier udvundet af planter. Det viser sig, at disse fedtsyrer virker, ikke fordi de erstatter noget, der mangler, men fordi de indgår i bestemte kemiske processer i huden, hvorved de kan vende dannelsen af kløefremkaldende biprodukter om til dannelse af kløestillende biprodukter. Det er vigtigt at forstå, at ikke alle fedtsyrerprodukter har de samme egenskaber og for at opnå den bedste virkning mod kløe er det vigtigt, at sammensætningen er korrekt.

Tidselolie

For eksempel kan en hund med en tør, glansløs pels og skællet, kløende hud, og som lever af madrester eller det billigeste foder, man kan købe i supermarkedet, sagtens lide af fedtsyremangel. Hunden behandles bedst ved at skifte til en god fuldkost eller ved at tilsætte 1 tsk. tidselolie pr. 10 kg. legemsvægt pr. dag. Hvis hunden derimod i forvejen får en god fuldkost, og det er en allergisk kløe, den lider af, vil tilsætning af tidselolie ikke hjælpe, tværtimod kan kløen forværres. I dette tilfælde kan man prøve med et tilskud af et af de fedtsyreprodukter, som er specielt fremstillet til behandling af hunde og katte med allergisk kløe.

Resultater

Resultaterne ses som regel først efter 6 - 8 uger men kan også vise sig så tidligt som 14 dage efter behandlingens start. Det kan stadigvæk være nødvendigt at behandle hunden med binyrebarkhormon eller med antihistaminer men forhåbentlig med en mindre dosis end før. Cirka 20 % af allergiske hunde, der behandles med de nyere fedtsyreprodukter, kan klare sig alene hermed. En lille procentdel får bivirkninger som opkast, diarré og øget kløe, når de behandles med fedtsyreprodukter, men tilskud af de specielle fedtsyresammensætninger er dog stadigvæk den foretrukne behandlingsform ved langtidsbehandling af hunde med allergisk kløe. Her skal det dog tilføjes, at fedtsyreprodukterne kun virker hos ca. 50% af de behandlede hundene, og at de er dyrere at anvende end binyrebarkhormon.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon