Fodring af hvalpe

Af Fagdyrlæge John Dee

De fleste hundehvalpe ankommer til deres nye hjem, når de er 8 - 10 uger gamle. Det er et vigtigt tidspunkt i hvalpens liv, hvor den ny ejer stadig har mulighed for at præge den. Samtidig kan "fejltrin" begået på dette tidspunkt være svære at rette op på senere i hvalpens liv.

 

Det er en rutinesag

En af de rutiner, som det er vigtigst at få etableret er fodring. Ikke mindst fordi en god og korrekt ernæring er vigtig for hvalpens vækst og sundhed, men også fordi fodring kan anvendes som middel til at få grundlagt det rette forhold mellem ejer og hvalp.

Når det drejer sig om fodring af børn, tales der meget om vigtigheden af at få etableret korrekte spisevaner. Det er et godt ord, fordi det udtrykker, at barnet skal trænes til at spise korrekt, at det ikke nødvendigvis er en medfødt evne, og at en vis konsekvens også er påkrævet.

Når det drejer sig om fodring af hvalpe, ser mange derimod kun på, hvad hvalpen kan lide eller ikke kan lide. "Kvik kan ikke lide fuldfoder, men den elsker sine leverpostejmadder!" Det hører jeg dagligt i konsultationen, som om hvalpen selv ved, hvad der er bedst for den, og at leverpostej kan blåstemples som en fuldgyldig ernæringskilde, blot fordi hvalpen bedre kan lide det. Gad vide om menneskelæger er udsat for, at forældre ukritisk erstatter sunde fødevarer med slik, fordi børnene bedre kan lide det.

Der er ingen hvalp, som er født kræsen. Det er ejeren, som med manglende konsekvens og forkerte træningsmetoder, gør hvalpen kræsen.

 

Fodring

Den nemmeste og efter min mening bedste måde at fodre hvalpe på er følgende: Køb et godt, anerkendt hvalpefuldfoder, følg producentens anbefalinger hvad fodermængden angår, lad hvalpen spise i 15 - 20 minutter og fjern derefter madskålen. Dette gøres tre gange dagligt med hvalpe under 5 måneder, to gange dagligt med hvalpe mellem 5 og 9 måneder og en gang dagligt med hvalpe over 9 måneder. Man kan erstatte hvalpefoderet med almindeligt fuldfoder, når hvalpen er cirka 12 - 18 måneder gammel.

Man skal ikke vurderer foderet på, om hvalpen kan lide det, men på hvordan den trives, hvordan den ser ud og om den tager på, som den skal. Hvalpe vokser i stød, så energibehovet og dermed mængden af det foder, som de indtager, vil være svingende.

 

Madrester

Når man undgår at fodre med menneskemad, får man en hund, som ikke er kræsen, som ikke tigger ved bordet og som har en bedre mave-tarmfunktion. Når hvalpen ikke har lært andre former for mad at kende, vil den se frem til fuldkosten.

Hvis man alligevel har trang til at give hunden madrester, bør det gøres på en fornuftig måde. Maden skal gives efter at hunden har spist sin fuldkost, den skal være fedtfattig og skal gives på ejerens præmisser, og ikke fordi hvalpen har tigget. Bed f.eks. hunden om at sætte sig, før man giver den maden. Så har man forstærket sin position i forhold til hunden og på den måde kan man forhåbentlig undgå at hunden få for vane at tigge ved bordet.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon