Hårsækmider hos hunde

Af Fagdyrlæge John Dee

Hvad er hårsækmider?

Hårsækmider er små cigarlignende snyltedyr, som lever i hårsækkene hos hunde. Normalt vil hundens immunforsvar hindre hårsækmider i at formere sig, men hos de hunde, der er arveligt prædisponerede for at få hårsækmider, kan miderne komme til at florere så kraftigt at hårsækkene ødelægges, og hårene falder ud af hårsækkene med bakteriebetændelse i huden til følge. Det er vigtigt at understrege, at hårsækmiderne ikke smitter fra hund til hund.

To former for angreb

Man skelner mellem forskellige former for angreb, når der er tale om hårsækmider hos hund. Den første form for angreb er den man kalder lokaliseret - dvs. sygdommen er lokaliseret til 1 - 3 steder på kroppen, som regel på ansigtet eller forbenene, og viser sig som små, velafgrænsede, hårløse, røde og evt. kløende områder. Denne form ses oftest hos unge hunde fra 3 - 8 måneders alderen.

Den anden, mere alvorlig form for angreb er den generaliserede form - de små, lokaliserede, hårløse områder bliver større og flere og breder sig over det meste af hundens krop. Bakteriebetændelse i huden følger næsten altid med og kan blive livstruende. Den generaliserede form inddeles i yderligere to former: den der angriber hunde under et år gamle, og den der angriber den voksne hund.

 

Diagnose

Diagnosen er som regel nem at stille. Ved et dybt hudskrab vil man næsten altid kunne finde hårsækmider hos den angrebne hund, når skrabet undersøges under mikroskopet. Det kan dog være svært hos nogle racer, når der er tale om hårsækmider ved poterne. I de tilfælde kan det være nødvendigt at udtage en hudbiopsi for at finde miderne.

 

Behandling

Behandlingen og prognosen er afhængig af, hvilken form for hårsækmider der er tale om. Den lokaliserede form for hårsækmider forsvinder spontant uden behandling i 90% af tilfældene. Man kan smøre linimenter, som indeholder benzoylperoxid, på de angrebne områder for at fremskynde heling. Man skal dog være opmærksom på, at der i starten vil falde flere hår ud, når man smører linimentet på huden. Det vil derfor se ud som om, at sårene bliver større, før der viser sig en bedring.

Når man behandler den generaliserede form for hårsækmider, skal man både behandle bakteriebetændelsen i huden og samtidig dræbe miderne. Problemet er, at angrebet skyldes en defekt i hundens immunforsvar overfor miden, så man får ingen hjælp derfra, og behandlingen kan derfor være svær og langvarig. En behandling med antibiotika sættes i gang samtidig med at hundens pels klippes kort. Ugentlige bade i en speciel vask (indeholdende amitraz) i mindst 6 uger har været den traditionelle behandlingsform. Badene skal fortsættes, indtil der ikke kan findes mider i hudskrabene to uger i træk.

 

Ny behandling

Vaskemidlet har dog potentielle bivirkninger hos hunde og mennesker. Derfor i de seneste år har forskere fundet frem til en ny behandling med en stof (ivermectin), som kan gives i munden på daglig basis over en periode på to - tre måneder. Effekten af stoffet er god og behandlingsresultater på op mod 100% er rapporteret. Der er dog det problem, at nogle hunderacer er prædisponeret for bivirkninger ved stoffet (Collie, Australian shepherd, English shepherd, McNab, Old English sheepdog, Shetland sheepdog, Langhåret whippet og Silken windhound). Man skal med disse hunderacer have prøvet med vaskebehandling, før man vil overveje at behandle med den nye stof. Man er i disse tilfælde i en situation, hvor aflivningen overvejes, og hvor man ikke har noget at tabe med en forsøgsbehandling. Stoffet er ikke godkendt til medicinering via munden mod hårsækmider.

Prognose

Rammes en hund af den generaliserede form for hårsækmider, før den er et år gammel, er der rimelig gode chancer for fuldstændig helbredelse. Prognosen er derimod dårligere, hvis hunden rammes som voksen. I ca. 60% - 80% af tilfældene kan man forvente en fuldstændig helbredelse med vaskebehandlingen (og endnu bedre med ivermectin). I nogle tilfælde kan man opleve tilbagefald hos hunde, som er blevet kureret, og atter andre hunde skal vaskes med jævne mellemrum resten af livet.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon