Hikke hos hvalpe

Af Fagdyrlæge John Dee

Spørgsmål: Min 10 måneder gamle golden retrieverhvalp får periodevis hikkeanfald. Jeg har ladet mig fortælle, at det er fordi, hunden har indvoldsorm. Nu har jeg behandlet den to gange mod orm, men den bliver ved med at få hikke. Er der noget galt med hunden?

Svar: Hikke er ufrivillige sammentrækninger i mellemgulvet. Hikkeanfald forekommer ofte hos hvalpe, selv om hvalpene er blevet behandlet flere gange mod orm. Jeg tvivler derfor på, at det er orm, der er årsag til, at hvalpe får hikke.

Idéen om, at orm kan være skyld i, at hvalpe får hikke, er dog ikke helt hen i vejret. Mave-tarmirritation eller -betændelse kan give hikkeanfald hos mennesker, og det kunne derfor tænkes, at irritation i hvalpens tarmsystem som følge af et ormeangreb kan være årsag til hikkeanfald. Ormekure kan købes på recept hos dyrlægen.

 

Ormekur plejer ikke at hjælpe

Man skal dog, som du selv har erfaret, ikke forvente, at hikken forsvinder efter man har givet sin hvalp ormekur. Hikken er noget hvalpe vokser fra med tiden. Jeg er endnu ikke stødt på en entydig forklaring på, hvorfor hvalpe får hikke, men svaret kunne måske findes i hvalpens brystkasse. Her findes den store mellemgulvsnerve, som tæt ved hjertet strækker sig hele vejen igennem brystkassen ned mod mellemgulvet. Hvalpe har fra fødslen en stor kirtel i den forreste del af brystkassen, der kaldes thymus eller brisselen, og som har en vigtig funktion i udviklingen af hundens immunforsvar. I løbet af hundens første år skrumper brisselen ind i størrelse. Man ved, at svulster i brystkassen hos mennesker kan irritere mellemgulvsnerven og forårsage hikke, så man kunne forestille sig, at den store thymuskirtel på samme måde kunne påvirke hvalpens mellemgulvsnerve tidligt i dens opvækst, en påvirkning som med tiden formindskes i takt med, at brisselen svinder i størrelse.


Privat teori
Teorien er helt privat og kan måske ikke stå for en nærmere videnskabelig prøve, men umiddelbart forekommer det mig, at være en mere logisk forklaring på hikkeanfald hos hvalpe end den mere udbredte antagelse, at de skyldes indvoldsorm.

Det korte af det lange er, at hikken forsvinder, og at vi ikke kan gøre noget for, at det sker hurtigere. I den forbindelse vil jeg påpege, at alle de mere eller mindre effektive midler og metoder, vi selv benytter os af for at standse hikke, ikke bør anvendes på hundehvalpe.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon