Kirurgi og narkose

_S6A4838.jpg

Simple og avancerede indgreb

Vi foretager både bløddelskirurgi, som fx. neutralisering, og ortopædkirurgi, som fx. operationer for et sprunget korsbånd eller patellaluxation.

Fælles for alle indgreb er en høj faglighed og sikkerhed.

Alle indgreb foretages i en af vores to operationsstuer, der er udstyret med moderne teknik, bl.a. el-skalpel og respirator.

Vil du vide mere om, selve operationsforløbet fra start til slut, kan du læse afsnittet nedenfor.

Narkose og operationsforløb

 

Skal dit dyr opereres, eller i narkose som led i en anden behandling, foretages indlæggelsen fra morgenen af.

Ved tidsbestilling pr. telefon aftales der et tidspunkt for netop dit dyrs indlæggelse. På Center Dyreklinik er det en dyrlæge, der foretager indlæggelsen. Dyrlægen vil lytte på hjerte og lunger samt gennemgå planen, der er lagt for dit kæledyrs operationsforløb.

Et narkoseforløb er individuelt fra hund til kat, og fra dyr til dyr. Derfor tilpasses det enkelte forløb til netop dit kæledyr. Der tages højde for alder, evt. sygdom, årsagen til operation samt operationstypen.

Inden operationen vil dit kæledyr på lagt en IV-adgang (et lille plastikkateter i en blodåre) i det ene forben, hvor forbedøvelse og evt. væskedrop gives igennem. Forbedøvelsen gives, så dyrlægen og operationssygeplejersken kan ilægge en trachealtubus i luftrøret. En trachealtubus er et plastikrør med en lille ballon for enden, der blæses op så den slutter helt tæt i luftrøret. På denne måde kan vi under hele operationsforløbet tilføre den rette mængde ilt og narkosegas til patienten.

På Center Dyreklinik har vi et stort forberedelsesrum, hvor forbedøvelse og ilægning af trachealtubus foregår. Når dette er gjort, kobles patienten på et anæstesisystem, hvor den via vejrtrækning nu holdes bedøvet. Der vil samtidig blive påkoblet et overvågningsapparatur, så vi under hele narkosen kan holde øje med vejrtrækning, puls og hjertefrekvens.

Den næste proces er selve klargørelsen af patienten til operation. Operationsområdet vil bliver klippet, grundigt rengjort og desinficeret. Efter denne proces er patienten klar til at blive kørt ind i en af vores to operationsstuer, hvor resten af behandlingen vil foregå.

Under hele operationsforløbet vil der være en veterinærsygeplejerske tilstede. Dennes opgave er at assistere dyrlægen, overvåge dyrets tilstand og fungere som narkosesygeplejerske.

Efter operationen

Efter operationen vil dyret blive lagt til opvågning i sit bur. Her vil operationssygeplejersken fortsat overvåge dyrets tilstand, og holde øje med, at opvågningen forløber planmæssigt.

Brachiocephale (fladsnudede) racer kræver ofte ekstra overvågning, grundet deres flade og snævre luftveje. Disse hunde bliver under opvågningen lagt i et bur i vores forberedelsesrum, så de visuelt hele tiden kan overvåges.

Hjemsendelsen

Ved hjemsendelsen vil det enten være dyrlægen eller operationssygeplejersken, som vil foretage overleveringen. Her vil operationsforløbet blive gennemgået samt givet nøje vejledning i, hvordan det videre forløb og evt. medicinering  derhjemme skal foregå.