Kryptorkisme hos hunde

Af Fagdyrlæge John Dee

Spørgsmål:  Min 10 måneder gamle schæferhund har kun en testikel i pungen. Er der stadig mulighed for, at den anden falder ned, og hvilken betydning vil det få for hunden, hvis den ikke gør det?

Svar:  En hund med kun én eller ingen testikler i pungen kaldes kryptorkid. Kryptorkisme skyldes i regelen en arveligt betinget udviklingsfejl, der medfører, at testiklerne ikke bliver trukket ned i pungen fra bughulen, hvor de har ligget under dyrets fostertilstand. Samtidig med at testiklerne bliver trukket ned i pungen, skal lyskekanalen, hvorigennem de passerer, lukke, således at testiklerne ikke kan smutte tilbage igen. Testiklernes nedstigning og passagens lukning skal tidsmæssigt passe sammen og er nemt udsat for forstyrrelser, så det er ikke overraskende, at kryptorkisme ses relativt ofte.

 

Hvornår er testiklerne på plads?

Normalt er testiklerne på plads 3 - 4 dage efter fødslen. Hvis én (oftest den højre) elle begge testikler ikke er faldet ned, inden hunden er tre måneder gammel, er det meget usandsynligt at den/de kommer ned. Der er dog nogle enkelte hunderacer, som har en sen testikelnedstigning, og Dansk Kennel Klub har derfor fastsat skæringsdatoen, for at testiklerne er normalt udviklede og placerede ved nimåneders alderen.

 

Hvad er konsekvenserne?

I de tilfælde hvor ingen af de to testikler er faldet ned, plejer hanhunden at være ufrugtbar, idet sædcelleproduktionen bliver hæmmet af den højere kropstemperatur i lysken eller bughulen. Produktionen af hankønshormon hæmmes derimod ikke af den højere legemstemperatur.

Når der findes én testikel i pungen, er hanhunden som regel frugtbar, og problemet, der som nævnt er arveligt, kan således videreføres fra generation til generation. Ved udstillingsforbud mod kryptorkide hunde søger Dansk Kennel Klub at formindske/udrydde problemet.

 

Behandling

Testikler, som ikke er faldet ned i pungen, har en større tendens til at udvikle kræft end de, der er normalt placeret. Endvidere har testikler som ligger i lysken, to gange større chancer for at udvikle kræft end testikler i bughulen. Det er derfor værd at overveje at få en hund, som er kryptorkid, kastreret for at undgå udviklingen af testikelkræft og for at sikre, at hunden ikke overfører fejlen til nye generationer.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon