CT-scanning

En CT-scanner er en maskine, der via røntgenstråler kan danne detaljerede røntgenbilleder af kroppens knogler og væv. Modsat traditionelle røntgenoptagelser, hvor røntgenstråler sendes igennem kroppen fra kun én vinkel, så sender CT-scanneren røntgenstråler gennem kroppens væv fra flere vinkler. Røntgenoptagelserne bearbejdes efterfølgende af en kraftig computer og omdannes til todimensionelle samt tredimensionelle billeder i meget høj detaljegrad.

Hvornår bruges CT?

Grundet den høje detaljegrad samt mulighed for dannelse af tredimensionelle billeder, kan CT bruges til at diagnosticere lidelser i kroppens væv, der ikke kan ses på almindelige røntgenbilleder.

CT-scanning anvendes derfor til at undersøge for sygdomme i både knoglevæv og bløddelsvæv, herunder bug- og brysthule, kranie, hjerne, næsehule, knogler, ryg og rygmarvsamt led.

 

Hvordan foregår en CT-skanning?

Ved undersøgelsen ligger dyret på et bord, som flyttes igennem CT scanneren. Når scanningen startes, roterer røntgenrørene i CT skanneren omkring dyret og sender røntgenstråler igennem dyrets krop fra forskellige vinkler. Strålerne opfanges herefter af detektorer, som via en kraftig computer omdanner disse til billeder.

Ved mange undersøgelser er det nødvendigt at indgive et kontrastmiddel i blodbanen på kæledyret inden skanningen foretages. Kontrastmidlet vil bl.a. hjælpe med at fremhæve blodkarrene i vævet, så disse fremstår tydeligere på billederne.

Når der indgives kontrastvæske vil dyret som oftest blive skannet flere gange. Dette gøres for at evaluere hvordan kontrasten fordeler sig i vævet.

Efter den første skanning indgives kontrastvæsken i blodet via en nål, som dyret får lagt i et ben inden undersøgelsen påbegyndes. Scanningen tager typisk ca. 10 min til 1 time, afhængig af hvilket væv der skal undersøges.

Hvis der skal indgives kontrast-væske anbefaler vi, at der udtages en blodprøve, hvor de basale organværdier evalueres, for at vurdere deres funktion inden valg af anæstesimiddel.

Når undersøgelsen er afsluttet, vil dyrlægen evaluere og tolke billederne. Idet tolkning og bedømmelse af scanningsbillederne skal gøres omhyggeligt, er det ikke altid muligt at undersøge billederne med det samme. I nogle tilfælde sendes billederne til udenlandske specialister som tolker billederne.

 

Hvad skal du som kæledyrsejer gøre inden CT?

En CT-scanning af kæledyr foregår i fuld narkose eller i en dyb bedøvelse. Dette er nødvendigt, da dyret skal ligge helt stille under undersøgelsen. Derfor skal dyret komme fastende til undersøgelsen, hvilket betyder at dyret ikke må få morgenmad på den dag hvor scanningen skal udføres.

 

Risiko for komplikationer

Komplikationer er heldigvis sjældne. Selvom narkosetiden ved en CT-scanning er kort, så er der som ved alle andre typer bedøvelser en risiko. Ligeledes er der en risiko for påvirkning af nyrerne hvis dyret skal have kontrastvæske. Risikoen er størst ved dyr der i forvejen har nedsat nyrefunktion. Alle dyr beholdes på væskedrop efter kontrastindgivelse, da dette ”skyller” nyrerne igennem og således mindsker risikoen for komplikationer.

Da CT-scanning er baseret på røntgenstråler, vil dit kæledyr modtage stråling. Risikoen for udvikling af strålingsrelaterede skader er heldigvis meget lille på kæledyr.

VetPlan abonnementer

Klik på abonnementerne for at se indhold og pris