Skopi

På Center Dyreklinik Viborg tilbyder vi udredning og behandling af forskellige sygdomme i mave-tarmkanalen ved brug af kikkert, et såkaldt endoskop.

Kikkerten er anvendelig til udredning for længerevarende mave-tarmproblemer hos hund og kat. Desuden anvendes kikkerten til at fjerne såkaldte fremmedlegemer fra mavesæk og tyndtarme. Fremmedlegemer kan være pivedyr, snor, fiskekroge og andre materialer som dyret har slugt.

Fjernelse af et fremmedlegeme med kikkert fra mavesæk eller tyndtarm er yderst skånsomt, og dyret vil kort tid efter narkosen, hurtigt være på benene igen.

Gastroskopi (kikkertundersøgelse af mavesæk og tarmsystem)

Ved længerevarende sygdom i mavetarmsystemet kan dyrlægen foreslå en kikkertundersøgelse af mavesæk og tarme. Under indgrebet som kræver fuld narkose, indføres en tynd kikkert gennem munden eller endetarmen. Kikkerten er fleksibel og består af et langt, tyndt instrument med en lyskilde og en linse for enden.

Ved en gastroskopisk undersøgelse, undersøges mavesæk og tarmslimhinde grundigt for forandringer. Igennem kikkerten indføres en tyndstålwire med en tang for enden og der udtages vævsprøver, såkaldte biopsier fra slimhinden.

Biopsierne pakkes og sendes til undersøgelse på et laboratorium i England, og svaret vil som oftest medvirke til at en diagnose kan stilles.

Kikkertsterilisation (laparoskopisk sterilisation)

Laparoskopisksterilisation betyder at sterilisationen foregår med en kikkert. Ved kikkertsterilisation fjernes æggestokkene, der producerer de hunlige kønshormoner som gør at hunden kommer i løbetid. Livmoderen fjernes ikke, men uden hormonproduktionen vil denne skrumpe ind og blive et passivt organ uden funktion.

Sådan foregår operationen

Kikkertsterilisation hører til den gruppe af kirurgi som kaldes minimal invasiv kirurgi,- såkaldt ”nøglehuls-kirurgi”.

Ved kikkertsterilisation fyldes bughulen først med medicinsk CO2 gennem en lille nål, således at der skabes plads til at organerne kan ses og at operationen kan udføres. Herefter laves der et lille hul på ca. 1 cm i området tæt på dyrets navle. I hullet isættes en enkelt port, hvor igennem de kirurgiske instrumenter samt et kamera indføres.  

Æggestokkene fastsyes herefter midlertidigt til bugvæggen og blodkarrene samt det omkringliggende væv lukkes med en særlig brænder, hvorefter æggestokke fjernes gennem porten. Hullet i bugvæggen syes med selvopløselig tråd og efter operationen hjemsendes dyret med en bodystocking, således at der ikke er behov for traditionel skærm/krave.

Monoport-hvad er det?

I modsætning til traditionel laparoskopisk sterilisation hvor der indføres 3 porte, tilbyder vi som nogle af de eneste i landet at udføre operationen gennemet enkelt hul,- såkaldt ”monoport”. Teknikken er en forfinet metode af den i forvejen skånsomme kikkertmetode og bidrager derfor til endnu færre smerter, mindre risiko for infektion, mindre behov for smertestillende og dermed hurtigst mulig tilbagevenden til normal aktivitet.

VetPlan abonnementer

Klik på abonnementerne for at se indhold og pris