Tandkød og paradentose

Af Fagdyrlæge John Dee

Spørgsmål: Hvad kan jeg gøre for at undgå at min hund får tandsten?

Svar: Tandsten er en blanding af slimhindeceller, bakterier, madrester og mineraler. Tandsten dannes ved overgangen mellem tand og tandkød, især ved de store kindtænder i overmunden og ved hjørnetænderne. Tandstenmassen er et gunstigt formeringssted for betændelsesfremkaldende bakterier, og hvis de får lov til at vokse, vil de sprede sig op langs tandroden med paradentose (tandkødsbetændelse), løse tænder og dårlig ånde til følge.

 

Paradentose og hjerteklapbetændelse

I de seneste år har forskerne interesseret sig for de bakterier, som forårsager paradentose, idet de har bemærket en forbindelse mellem hjerteklapbetændelse og paradentose hos mennesker. Ved podning begge steder har de ofte fundet den samme type bakterie, og mener derfor nu, at bakterier, i tilfælde af svær paradentose, kan få adgang til kredsløbet og sætte sig på hjerteklapperne og her forårsage en betændelse, der kan forstyrre hjertets funktion. Dette er endnu en god grund til at sørge for at holde sin hunds mund fri for tandsten.

 

Forebyggelse

Bekæmpelse af tandsten bør begynde allerede når hunden er 3-4 måneder gammel. På dette tidspunkt, hvor det er nemmest at præge hunden, skal man vænne den til at få tænderne børstet. Der findes tandbørster og tandpasta specielt lavet til hunde. Tandpasta indeholdende xylitol er giftigt for hunde!

Hos de fleste hunde begynder egentlig tandsten først at sætte sig på tænderne, når hunden er over to år gammel. Tyggelegetøj, oksehudspinde, okseben og tørfoder kan alt sammen hjælpe med til at holde dannelsen af tandsten nede. Ligesom hos mennesker varierer dannelsen af tandsten dog fra individ til individ, og lige meget hvor mange forebyggende foranstaltninger der træffes, vil det for mange hundes vedkommende af og til være nødvendigt, at dyrlægen renser hundens tænder.

 

Tandrensning

Tandrensning med ultralyd under bedøvelse er den mest grundige måde at få det gjort på,.

Løse tænder skal fjernes. En hund kan tygge meget bedre uden tænder end med dårlige, betændte tænder, der kun fungerer som skjulesteder for bakterier.

Mange hundeejere giver udtryk for bekymring, når man foreslår tandrensning under bedøvelse på især ældre hunde, men som en hjertespecialist fra USA erklærede over for en gruppe danske dyrlæger for nogle år siden, findes der ikke en hund, som har så dårlig en hjertefunktion, at den ikke kan tåle at blive bedøvet og få renset sine tænder mindst én gang om året. Yderligere findes der så mange nye kombinationer af bedøvesesmidler, at man nu har mulighed for at tage hensyn til den enkelte hunds konstitution og derved formindske risikoen ved selve bedøvelsen.

Endelig bør man også overveje, om hunden fører et værdigt liv, når den har en mund fuld af betændte, ømme og ildelugtende tænder.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon