Tidlig sterilisering af katte

Af Fagdyrlæge John Dee

Når man snakker om sterilisation af hund og kat med dyrets ejer, kommer der tit meget bestemte meninger frem. "Det er et unødvendigt indgreb i dyrets natur", "Det er synd for den", "Det påvirker dens vækst og sind" osv.

 

Fordele med sterilisation

Grunden til at man som dyrlæge overhovedet taler om sterilisation er, at indgrebet har nogle bestemte fordele for dyret. Det enten forebygger mod eller er en behandling af livmoderbetændelse, mælkekirtelkræft, blærehalskirtelbetændele/kræft, uønsket adfærd, overpopulation af strejfende katte og hunde, indbildt drægtighed, testikelkræft, hormonbetinget hudproblemer osv.

Efter at have overværet forskernes præsentationer på en nyligt overstået verdenskongres i hunde og katte reproduktion i Oslo, blev man ikke mindre sikker i sin sag som forkæmper for sterilisation.

Forskere i USA har studeret virkningen af meget tidlig sterilisation (i 2-3 måneders alderen) på katte. USA er præget af en voldsom overpopulation af strejfende katte, og meningen er, at man delvist kan få problemet løst ved at sterilisere dyrene, inden de forlader internaterne.

 

Gammel skrøne

Forskerne har fundet ud af, at en sterilisations formodede negative virkning på dyrets vækst ikke er andet end en gammel skrøne. Tværtimod er tidligt steriliserede katte af begge køn gennemsnitligt lidt større end ikke-steriliserede eller sent steriliserede dyr. Det skyldes, at vækstpladerne hos de tidligt steriliserede dyr forbliver "åbne" eller fortsætter med at vokse lidt længere end hos intakte dyr.

De fleste dyrlæger (inklusiv mig selv) har anbefalet, at hankatte får lov til at blive kønsmodne, før de kastreres. Det er fordi, man har ment, at en tidlig kastration kunne påvirke udviklingen og dermed størrelsen af hankattens urinveje, og at tidligt kastrerede katte derfor skulle være mere tilbøjelige til at få deres urinrør stoppet med blæregrus, en hyppigt set og livsfarlig tilstand for katten.

Også her har forskere vist, at urinrøret hos den tidligt steriliserede hankat ikke er mindre udviklet end hos den intakte kat.

 

Bivirkning

Én ting forskerne ikke kan komme uden om er, at et steriliseret dyr har større tendens til at tage på. Det er dog noget, som kan forebygges af ejeren ved at give dyret en mindre mængde foder efter det er blevet steriliseret.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon