Vand og den arbejdende hund

Af Fagdyrlæge John Dee

Vand er kroppens vigtigste næringsmiddel. En arbejdende hund kan tolerere et tab på op til halvdelen af kroppens proteinstoffer og næsten alle fedtstoffer, mens et tab på kun 10% kropsvæske kan resultere i, at hunden dør. Kroppens vandindhold udgør cirka 70% af legemsvægten. Det meste vand (65%) findes i cellerne, hvor det er en væsentlig del af de kemiske processer, som holder kroppen i gang. Vandet i cellerne fungerer også ved optagelsen af og transport af varme fra kroppen. Udenfor cellerne findes vandet i blodplasma (10%) og mellem cellerne. Her fungerer vandet hovedsageligt som et transportmiddel, men det har også mange andre funktioner (ledvæske, mavetarmsekretioner, spinalvæske osv).

Hunden får cirka 50% af det daglige væskebehov dækket gennem foderet. Resten kommer fra vandskålen. Hunden mister vand fra kroppen i urin, afføring, spyt, ved udånding og i sved. I modsætning til mennesket sveder hunden ikke så meget (kun igennem trædepuderne). Hunden har en større kropsoverflade i forhold til kropsvolume end mennesket. Hvis den svedte fra hele hudoverfladen ville den være i konstant fare for dehydrering.

 

Væsketab

Dagligt taber en typisk familiehund på 20 kg mest væske i urinen (1000 ml i urinen, 100 ml i afføringen, 300 ml ved vejrtrækning). En slædehund, der anvendes som langdistance konkurrencehund, vil i koldt og tørt vejr tabe mere ved udånding end i urinen (3000 ml fra luftvejene, 2000 ml i urinen og 200 ml i afføringen). En slædehund taber mere vand fra luftvejene, når den puster ud i meget koldt og tørt vejr end i varmt vejr. Det er fordi luftfugtigheden er lav, når temperaturen er lav. Luften suger fugten til sig, når hunden puster. Til gengæld taber hunden en del vand ved at savle, når temperaturen er høj.

Det er næsten umuligt at udregne den enkelte hunds daglige vandbehov. Det skyldes, at de faktorer, som bidrager til væsketab er mange, komplekse og skiftende. Heldigvis vil hunden drikke det vand, den har brug for, så længe vandet er tilgængeligt. Vand er dog ikke altid tilgængeligt i en konkurrencesituation. Derfor har man forsøgt at lokke slædehunde til at drikke ekstra vand to timer før en konkurrence ved at tilføje kød- eller fiskeprodukter til vandet.

 

Glycerol

I de seneste år er en glycerolopløsning blevet anvendt af cyklister for at øge kroppens væskeindhold. Glycerol bærer vand ind i cellerne, og cyklister, som har indtaget denne opløsning, har en lavere kropstemperatur, et mindre væsketab i urinen og større udholdenhed end de cyklister, der ikke har indtaget glycerol.

For nylig har forskere påvist at én liter af en 1% glycerolopløsning (2 tsk glycerol/liter vand) givet til ikke-arbejdende hunde øgede den totale mængde kropsvæske med 5%. 1% glycerolopløsning givet til slædehunde, der arbejdede under kolde temperaturforhold, vedligeholdt den totale mængde kropsvæske i forhold til en kontrolgruppe, som tabte 3% af den totale mængde kropsvæske. Forsker har vist, at 1% glycerolopløsning givet til arbejdende hunde nedsætter hundens urinproduktion, nedsætter kropstemperaturen og øger dens udholdenhed.

 

Bivirkninger

Det er vigtigt, at man holder sig til en 1% glycerolopløsning, idet højere koncentrationer kan give hunden diarré og bevirke, at for meget vand trænger ind i cellerne. Opløsningen kan også gives efter arbejde for at hjælpe hunden med at komme ovenpå igen.

©  2020 Center Dyreklinik ApS

Ærøvej 11, DK-8800 Viborg

86623294

mail@centerdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag-fredag: 8.00-17.00

Lørdag-søndag: Lukket

Ved behov for vagtdyrlæge ring da på tlf.: 86623294

  • Instagram Social Ikon
  • Facebook Social Icon