Kirurgi og narkose

Fælles for alle indgreb er en høj faglighed og sikkerhed.Alle indgreb foretages i en af vores to operationsstuer, der er udstyret med moderne teknik, bl.a. el-skalpel og respirator.

Fælles for alle indgreb er en høj faglighed og sikkerhed.

Alle indgreb foretages i en af vores to operationsstuer, der er udstyret med moderne teknik, bl.a. el-skalpel og respirator.

Narkose og operationsforløb

Skal dit dyr opereres, eller i narkose som led i en anden behandling, foretages indlæggelsen fra morgenen af.

Ved tidsbestilling pr. telefon aftales der et tidspunkt for netop dit dyrs indlæggelse. På Center Dyreklinik er det en dyrlæge, der foretager indlæggelsen. Dyrlægen vil lytte på hjerte og lunger samt gennemgå planen, der er lagt for dit kæledyrs operationsforløb.

Et narkoseforløb er individuelt fra hund til kat, og fra dyr til dyr. Derfor tilpasses det enkelte forløb til netop dit kæledyr. Der tages højde for alder, evt. sygdom, årsagen til operation samt operationstypen.

Som et led i denne tilpasning, vil dyrlægen i nogle tilfælde tilbyde en præanæstetisk blodprøve hvor nyrer, leverværdier og infektionstal evalueres.

Inden operationen vil dit kæledyr på lagt en IV-adgang(et lille plastikkateter i en blodåre) i det ene forben, hvor forbedøvelse og evt. væske drop gives igennem. For bedøvelsen gives, så dyrlægen og operationssygeplejersken kan ilægge en trachealtubus i luftrøret. En trachealtubus er et plastikrør med en lille ballon for enden, der blæses op såden slutter helt tæt i luftrøret. På denne måde kan vi under hele operationsforløbet tilføre den rette mængde ilt og narkosegas til patienten.

På Center Dyreklinik har vi et stort forberedelsesrum, hvor forbedøvelse og ilægning af trachealtubus foregår. Når dette er gjort, kobles patienten på et anæstesisystem, hvor den via vejrtrækning nu holdes bedøvet. Der vil samtidig blive påkoblet et overvågningsapparatur, så vi underhele narkosen kan holde øje med vejrtrækning, puls og hjertefrekvens.

Den næste proces er selve klargørelsen af patienten til operation. Operationsområdet vil bliver klippet, grundigt rengjort ogdesinficeret. Efter denne proces er patienten klar til at blive kørt ind i en af vores to operationsstuer, hvor resten af behandlingen vil foregå.

Under hele operationsforløbet vil der være en veterinærsygeplejerske tilstede. Dennes opgave er at assistere dyrlægen, overvåge dyrets tilstand og fungere som narkosesygeplejerske.


Efter operationen

Efter operationen vildyret blive lagt til opvågning i sit bur. Her vil operationssygeplejersken fortsat overvåge dyrets tilstand, og holde øje med, at opvågningen forløberplanmæssigt.

Brachiocephale (fladsnudede) racer kræver ofte ekstra overvågning, grundet deres flade og snævre luftveje. Disse hunde bliver under opvågningen lagt i et bur i vores forberedelsesrum, så de visuelt hele tiden kan overvåges.

Hjemsendelsen

Ved hjemsendelsen vil detenten være dyrlægen eller operationssygeplejersken, som vil foretageoverleveringen. Her vil operationsforløbet blive gennemgået samt givet nøjevejledning i, hvordan det videre forløb og evt. medicinering derhjemme skalforegå. Er der behov for efterbehandling eller kontrol, vil der typisk bookestid til dette inden hjemsendelse.

 

Ortopædkirurgi

Vi foretager de fleste former for både simpel og avanceret ortopædkirurgi på klinikken og modtagerhenvisningspatienter fra flere dyreklinikker. Fælles for alle indgreb er en højfaglighed og sikkerhed.

Alle indgreb foretages i en af vores tre operationsstuer, der er udstyret med moderne teknik, bl.a. el-skalpel og respirator.

Kriteriet for en vellykket ortopædkirurgisk operation er grundig planlægning inden operationen. Alle operationer planlægges nøje ud fra røntgenoptagelser foretaget på klinikkens eget røntgen apparat. På røntgenbillederne vil kirurgen typiskforetage opmålinger og forskellige beregninger så bl.a. de kirurgiske implantater kan tilpasses knoglerne inden operation.

Ved komplicerede knogleoperationer vil der typisk være to ortopædkirurger tilstede samt en anæstesisygeplejerske, for at sikre nødvendig faglig sparring samt overvågning af dyret.

På klinikken har vi vores egne ortopædkirurger, der har flere års erfaring samt efteruddannelsen til at udføre de fleste former for ortopædoperationer som tilbydes i Danmark.

 

På klinikken udføres bl.a. følgende:

Simple og komplicerede frakturer.

Operation for sprunget korsbånd (TTA rapid samt ekstra capsulær opstramning).

Operation for løseknæskaller (Patellaluxation)

 

Rygkirurgi og diskusprolaps operation

 

På Center Dyreklinik Viborg har vi som en af de få klinikker i Danmark, kompetencerne samt udstyret til at diagnosticere samt operere hunde med ryglidelser, herunder diskusprolaps.

Vores ortopædkirurg har gennem sin efteruddannelse som certificeret smådyrskirurg samt tidligere ansættelse på et af Danmarks største smådyrs henvisningshospitaler opnået rutine i operation af diskusprolaps på hund, samt andre kirurgiske lidelser i rygsøjlen.

 

Vi tilbyder bl.a. operation for:

Diskusprolaps

Lændeforsnævring (Cauda equina syndrom/lumbosacral stenose)

Wobbler syndrom

Spinal frakturer

 

På Center Dyreklinik Viborg tilbyder vi udredning og behandling af forskellige sygdomme i mave-tarmkanalen ved brug af kikkert, et såkaldt endoskop.

 

Kikkerten er anvendelig til udredning for længerevarende mave-tarmproblemer hos hund og kat. Desuden anvendes kikkerten til at fjernesåkaldte fremmedlegemer fra mavesæk og tyndtarme. Fremmedlegemer kan være pivdyr, snor, fiskekroge og andre materialer som dyret har slugt.

Fjernelse af et fremmedlegeme med kikkert fra mavesæk eller tyndtarm er yderst skånsomt, og dyret vil kort tid efter narkosen, hurtigt være på benene igen.

 

Gastroskopi (kikkertundersøgelse af mavesæk og tarmsystem)

 

Ved længerevarende sygdom i mavetarmsystemet kan dyrlægen foreslå en kikkertundersøgelse af mavesæk og tarme. Under indgrebet som kræver fuld narkose, indføres en tynd kikkert gennem munden eller endetarmen. Kikkerten er fleksibelt og består af et langt, tyndt instrument med en lyskilde og en linse for enden.

Ved en gastroskopisk undersøgelse, undersøges mavesæk og tarmslimhinde grundigt for forandringer. Igennem kikkerten indføres en tyndstålwire med en tang for enden og der udtages vævsprøver, såkaldte biopsier fraslimhinden.

Biopsierne pakkes og sendes til undersøgelse på et laboratorium i England, og svaret vil som oftest medvirke til at en diagnose kan stilles.

 

Kikkertsterilisation (laparoskopisk sterilisation)

 

Laparoskopisksterilisation betyder at sterilisationen foregår med en kikkert. Ved kikkertsterilisation fjernes æggestokkene, der producerer de hunlige kønshormoner som gør at hunden kommer i løbetid. Livmoderen fjernes ikke, men uden hormonproduktionen vil denne skrumpe ind og blive et passivt organ uden funktion.

 

Sådan foregår operationen

Kikkertsterilisation hører til den gruppe af kirurgi som kaldes minimal invasiv kirurgi,- såkaldt ”nøglehuls-kirurgi”.

Vedkikkertsterilisation fyldes bughulen først med medicinsk CO2 gennem en lillenål, således at der skabes plads til at organerne kan ses og at operationen kan udføres. Herefter laves der et lille hul på ca. 1 cm i området tæt på dyrets navle. I hullet isættes en enkelt port, hvor igennem de kirurgiske instrumenter samt et kamera indføres.  

Æggestokkene fastsyes herefter midlertidigt til bugvæggen og blodkarrene samt det omkringliggende væv lukkes med en særlig brænder, hvorefter æggestokke fjernes gennem porten. Hullet i bugvæggen syes med selvopløselig tråd og efteroperationen hjemsendes dyret med en bodystocking, således at der ikke er behov for traditionel skærm/krave.

 

Monoport-hvad er det?

I modsætning til traditionel laparoskopisk sterilisation hvor der indføres 3porte, tilbyder vi som nogle af de eneste i landet at udføre operationen gennemet enkelt hul,- såkaldt ”monoport”. Teknikken er en forfinet metode af den i forvejen skånsomme kikkertmetode og bidrager derfor til endnu færre smerter, mindre risiko for infektion, mindre behov for smertestillende og dermed hurtigst mulig tilbagevenden til normal aktivitet.

Almen kirurgi og bløddelskirurgi

Almen kirurgi dækker over ofte mindre indgreb som kan udføres ambulant på klinikken, dvs. patienten indleveres om morgenen på operationsdagen og kan gå hjem senere samme dag. Alle vores dyrlæger kan udføreindgrebene, hvilket giver kort ventetid for dig og dit kæledyr.


Følgende indgreb udføres på klinikken:

Sterilisationer af kat, hund og kanin

Fjernelse af knuder i huden

Operation for livmoderbetændelse

Kejsersnit

Diverse brok operationer

Fjernelse af anal kirtler

Fjernelse af fremmedlegemer i mavetarmkanalen

VetPlan abonnementer

Klik på abonnementerne for at se indhold og pris